Mijn eerste Rode Wauw

Hier gaat nu een reeks volgen van ‘eerste soorten.’ Dit kan een bijzondere soort zijn of een bijzonder verhaal.

Ik wil beginnen met mijn eerste Rode Wouw. De euforie die ik toen voelde, niet te beschrijven. Meerendeels toe te wijten aan het feit dat ik nog niet wist hoe zeldzaam een Rode Wouw was, ik hem soortvan zelfontdekte en mijn biologieleraar ook compleet uit z’n dak ging.

Het was een mooie meidag en met een drietal waren we op weg naar het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is zo’n beetje ons vaste vogelhonk geworden. In het Noorden zo’n beetje de vogelspot voor zeldzaamheden en het bevat veel verschillende habitats. We hebben een vast rondje dat begint bij het Jaap Deensgat. Daarna langs het activiteitencentrum door naar de haven van Lauwersoog. De sluizen dan checken en langs de B-weg de Bantpolder doorgrondig checken. Dan de Ezumakeeg, eerst links en dan naar de vogelkijkhut. Afhankelijk van de tijd sluiten we af bij de Pomp, maar meestal moeten wij ‘s middags alle drie weer aan het werk.

Ook dit keer waren we dus ook op weg. Na een niet heel spannende dag verder, maar toch wel veel steltjes waren we dus al gauw op weg naar de Keeg. In de afslag vloog er een Sperwer voor de auto langs, dus we stonden al stil. De Sperwer ging in de boom zitten, dus we stapten uit om een beter zicht te krijgen. Er waren ook nog genoeg ganzen in de buurt, dus die ging ik even onder de loep leggen. In mijn ooghoek kwam ineens een ‘Buizerd’ binnenzeilen en net op dat moment zit Peter hem ook. Peter attendeert meneer Van Brunschot erop en Peter en ik noemen kenmerken op die voor ons niet echt passen op Buizerd. ‘Is het geen Wouw?’ vraagt meneer aan ons. ‘Ja… ja .. ja, dat moet wel!’ Ik zie het nu ook. ‘Een Rode of niet?!’ De vogel komt steeds dichterbij gevlogen en passeert ons bijna loodrecht. Met gebogen ruggen staan we te kijken en weten het nu zeker. ‘EEN RODE WOUW!!!’ Meneer Van Brunschot begint spontaan een vreugdedansje te doen en ik begin mee te schreeuwen. ‘WAUW!’ Het was een prachtige vogel, mooi scherp wouwengezicht en en zeer duidelijke V-staart. Nadat de vogel weg is, stappen we weer in.

(Destijds nog niet gehoord van waarneming.nl heb ik de waarneming niet doorgegeven. Ik hoop dat andere mensen deze vogel alsnog hebben kunnen zien, want het was een prachtexemplaar.)

Gezien de tijd zouden we nu eigenlijk de Keeg over moeten slaan en naar huis moeten. De adrenaline zit alleen zo hoog; het kan nu niet meer missen dat er in de Keeg nog wat spannende vogels zitten is onze veronderstelling. Dus de vogeldag is nog niet afgelopen.

Ik heb na deze ene keer nog Rode Wouwen op de Jongerendag van Sovon gezien en in Luxemburg ook vele exemplaren. Ik heb altijd het gevoel dat nadat je een soort 1 keer hebt gezien, er een soort rem van deze soort wordt afgehaald en je hem ineens veel vaker zit.

Mijn eerste Rode Wouw.

Advertisements

4 thoughts on “Mijn eerste Rode Wauw

 1. Leuk Diedert,
  Rode Wouwen zijn altijd WAUWEN! Elke keer als ik er één zie, is mijn dag al goed. Ik zat een keer bij het Naardermeer, toen ik vanuit mijn ooghoek een kiekendiefachtig iets zag vliegen laag over het moerasbos. De kijker erop en dan die prachtige rossige kleuren zien, de gevorkte staart die kantelt van links naar rechts, de soepele vlucht. Je zit echt met je mond open te kijken, en zó dichtbij vliegt die wouw dat je je kunt verliezen in alle details die je ziet. Schitterende vogels. Daar wil je wel een huppeldansje voor doen, als je hem voor het eerst ziet. Ik heb er nu twee op mijn tuinlijst, één in 1995 en één in 2012, laag overvliegend, en dan roep je gewoon wauw…wouw… WAUW!
  Heb je de Zwarte al?

  Vriendelijke groet,

  Ronald Sinoo

  • Hee Ronald,
   Bedankt voor je reactie!
   Ja, zo gaaf!
   Nee, Zwarte heb ik nog niet, maar dat gaat dit voorjaar wel goedkomen, verwacht ik zo!

   Vriendelijke groeten,
   Diedert Koppenol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s