3 nieuwe soorten op 1 m2 2.0

Ik heb al eens eerder meegemaakt dat ik 3 nieuwe soorten had op 1 m2. Waarschijnlijk niet exact 1 m2, maar de dichterlijke vrijheid in de overlevering heeft dit zo doen overkomen.

De tweede keer dat ik dit meemaakte was op mijn eerste vogelkamp met de JNM op Vlieland. (VLIE III) De week liep al ten einde en volgens mij was het de donderdag dat we net met onze excursie vertrokken en het dorp uitfietsten dat Jillis werd gebeld door Wouter dat ze een Sperwergrasmus hadden gevonden op de Westerveldjes. Nieuwe soort, FIETSEN! Na ongeveer vijf minuten waren wij ook ter plaatse en kregen we te horen dat de vogel in een bosje was gaan zitten. Een plan werd opgesteld en het bosje werd omsingeld zodat iedereen van verschillende kanten kon proberen om de vogel te ontdekken. Na een tijdje werd de hoop opgegeven totdat er iemand begonnen te roepen en er een forse Sperwergrasmus uit de bosjes vloog. Dat was de eerste nieuwe soort van de dag en nadat iedereen de vogel had ingevoerd, begon Lonnie te roepen: Draaihals!

Iedereen rennen over het veldje, want er waren inmiddels meer mensen op de Sperwergrasmus-melding afgekomen. In een klein alleenstaand bosje kon er een Draaihals worden ontwaard. Nadat vele mensen waren verzameld, werd het de Draaihals te heet onder de voeten en vloog op en verdween aan de andere kant ergens in het bos. Tijdens het bekijken van de Draaihals, zei Wouter: ‘Saai… Ik ga even de kwikken checken.’ Op de veldjes waren namelijk een aantal Gele en Witte Kwikstaarten verzameld. Na een tijdje belde Wouter naar Jillis. “Kun jullie eens komen, ik heb hier een rare kwik..” Telefoon werd gelijk opgehangen en iedereen haastte zich naar Wouter. Nadat enkelen hem gezien hadden, werd het vermoeden bevestigd: Citroenkwikstaart!! Wat een gave soort! ‘Helaas’ was het een 1ste kalenderjaar-vogel… 😉

Weer drie nieuwe soorten op een heel klein gebiedje en qua soorten een 2.0 vergeleken met de vorige!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s