Drie nieuwe soorten op 1 m2

Drie nieuwe soorten op één vierkante meter.

Het was weer zover, een vogeldagje! Een keer niet naar de Lauwersmeer, want ik wou wel eens wat nieuwe soorten zien, dus geen Veldleeuwerik en Grote Bonte Specht, maar Boomleeuwerik en Zwarte Specht. Dus naar de Kale Duinen en daarna naar het Fochteloërveen. Samen met klasgenoot Peter, moeders, biologieleraar en mijzelf in de auto. Op de Kale Duinen zag ik mijn eerste Boomleeuwerik en Boompieper. Ook mijn eerste Geoorde Futen. Die broeden al een aantal jaren op de plas vlakbij de uitkijktoren. Verder nog wat Kneuen en Putters, maar niet veel spectaculairs.

Het begon pas spannend te worden bij het Fochteloërveen. Kiekendief! Ja, maar wat voor één… Het was een Bruine Kiekendief, mannetje. Leuk begin. Via het bos zijn we naar de uitkijktoren gelopen, hopend op de Kraanvogels die hier, welbekend, broeden en op doortrek aanwezig zijn. Helaas waren de Kranen net gevlogen naar een ander deel van het gebied, ergens vlakbij Ravenswoud. Hier hoorden we wel leuke bosvogels, zoals Boomklever en Zwarte Mees.

De zoektocht ging voort naar het Ravennest en de Kraanvogels. We hadden gehoord dat er in Ravenswoud (hoe toepasselijk) een Ravenpaar broedde, dus daar zouden we even gaan kijken. Aangekomen in de bocht zetten we de auto neer en liepen naar het nest. Er lagen wat takken in een boom en dat moest het nest zijn. Een tijd turen totdat, jaa! een staart uit het nest! Mijn eerste Raaf ook binnen. Biologieleraar pakte de geluidsrecorder erbij om te kijken of de oudervogels ook zich nog wilden laten zien. Geduld bleek een schone zaak te zijn, alhoewel we geen vogels meer zagen. Of? Wat horen we daar? Een diep korrr komt uit het bos aan de overkant van de weg. Vlak daarna een hoger kraauw en we horen iets wegvliegen. Helaas.. Dat worden geen oudervogels. Als we bijna in de auto stappen horen we ineens een trompetgeluid. Kraanvogels! Aan de horizon zien we een stuk of 15 vogels wegvliegen. Zonder het geluid hadden we ze waarschijnlijk niet opgemerkt. En wat een prachtig geluid ook! Ik kijk nog even om me heen, we zijn nog steeds op hetzelfde vierkante metertje aan het vogelen, en jahoor! een Zwarte Specht! Hij komt aanvliegen en landt op een boom vlakbij. Hij zit mooi in beeld en we zetten de telescoop erop. Wat een prachtkleuren! Ook zie je duidelijk het rood doorlopen over het hoofd, een mannetje dus! In de berk ontdekken we een gat. Ook vliegt de specht na een tijdje stil te zitten niet weg, maar begint met zijn kop om de boom heen te kijken. We liepen een stukje verder en ontwaarden nog een Zwarte Specht aan de andere kant; een vrouwtje. De vogels spelen een soort kiekeboespel wat kleine kinderen en hun ouders ook wel spelen op de boom, wat typische balts blijkt te zijn. Na 10 minuten laten we de vogels maar met rust en sluipen terug naar de auto.

We besluiten om nu naar de Kale Duinen te rijden en dat betekent het einde van dit verhaal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s